Overslaan en naar de inhoud gaan
Plukken
fruit of bloemen!

 Zelf plukken

Let op!!!

Deze week (15 t/m 20 juli) hebben we de volgende openingstijden in de pluktuin: woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag van 10.30 - 16.30 uur. Dit geldt ook voor de Landwinkel.

We hebben momenteel (half juli) nog een heel klein beetje grote frambozen (tayberries) om te plukken, veel rode bessen en best veel zoete bramen. De zwarte bessen en kruisbessen zijn zo goed als op. De eerste kleine hoeveelheid  veldbloemen komen ook op. Dahlia's over een week, zonnebloemen in augustus. Neem je eigen bakjes mee, en voor bloemen een schaar!

Voor een leuke blog over fruit plukken, kijk op Vettt.

Plukinstructies fruit en bloemen 2024

We hebben een aantal plukinstructies om de pluktuin netjes te houden. We hebben veel werk om al de bloemen en fruit netjes te kweken, we verwachten daarom dat de pluktuin met respect wordt betreden. Kinderen mogen niet onbegeleid de tuin in.

  •  Eerst even in de Landwinkel melden, wij kunnen vertellen waar je wat kunt plukken.
  • Bij het plukken van fruit is het handig om zelf een bakje of emmer mee te nemen, dat scheelt plastic.
  •  Bij het plukken van bloemen is het handig een eigen (snoei)schaartje en emmer of bak mee te nemen, en evt. keukenrol. De bloemen worden geknipt i.p.v. getrokken.
  • Graag op de graspaden blijven (op andere plekken is soms ingezaaid) en eigen afval weer meenemen.
  • Wat je plukt, moet ook worden afgerekend.
  • Per persoon (vanaf 1 jaar) wordt ten minste 2,50 afgerekend. Dit wordt uiteraard verrekend met wat je plukt, dus als je voor meer dan 2,50 p.p. plukt, betaal je alleen wat je plukt.

Maak een leuke plukselfie, we zien ze graag terug op sociale media (Facebook, Instagram enz).

Veel pluk plezier!

tulpen

 

De teelt

In 2002 zijn Paul en Nathalie Velthuis aan de Duivelsdijk in Oldenzaal begonnen met het stekken van zachtfruit op landbouwgrond van de vader van Paul. Dit waren diverse soorten bessen, bramen en frambozen. In 2004 was de eerste oogst van rode en zwarte bessen. Die zijn vooral geleverd aan horeca. Langzaam maar zeker kwam de zelfpluk van het fruit op gang, zeker toen het fruitareaal zich uitbreidde met meerdere soorten fruit zoals aardbeien en later ook aardappels.

Ook is er een bloemenpluktuin aangelegd, met in het voorjaar tulpen en narcissen (vanaf maart -mei 2021).

Bessen

Bessen hebben vitamines en mineralen in overvloed. Ze bevatten een hoog percentage water en zijn daardoor calorie-arm. Ook valt hun reinigende karakter op. De geneeskrachtige werking blijft behouden in sappen en siropen, dus niet alleen als smaakmakers maar ook als gezondheidsbevorderaars zijn ze het hele jaar door toe te passen.

Zwarte bessen

Zwarte bessen bevatten meer dan drie keer zoveel vitamine C als citroenen. Ook bij verwerking blijft het gehalte goed constant en kan gemakkelijk worden opgenomen. Zwarte bessen ontgiften, reinigen en bevorderen de spijsvertering. Ze zijn belangrijk bij bloedarmoede, oververmoeidheid en ontstekingen.

Rode en witte bessen

Rode en witte bessen werken eetlustopwekkend en kunnen het best voor de maaltijd worden gebruikt. Ze werken verlichtend bij koorts.

Bramen

Bramen zijn bloedreinigend en helpen bij maagklachten en spanningen.

Frambozen

Frambozen vormen een uitstekende begeleiding bij kinderziekten. Ze zijn ideaal bij koorts en huidziekten, werken bloedreinigend en helpen tegen vermoeidheid.

Kruisbessen

Kruisbessen worden ingezet bij ontstekingen in het spijsverteringskanaal of urinewegen. Ze sterken de lever, helpen bij een teveel aan maagzuur en hebben een sterk reinigende werking bij vetzucht.