Overslaan en naar de inhoud gaan
Fruit
van eigen teelt

De teelt

In 2002 zijn Paul en Nathalie Velthuis aan de Duivelsdijk in Oldenzaal begonnen met het stekken van zachtfruit op landbouwgrond van de vader van Paul. Dit waren diverse soorten bessen, bramen en frambozen. In 2004 was de eerste oogst van rode en zwarte bessen. Die zijn vooral geleverd aan horeca. Langzaam maar zeker kwam de zelfpluk van het fruit op gang, zeker toen het fruitareaal zich uitbreidde met meerdere soorten fruit zoals aardbeien en later ook aardappels.

Ook is er een bloemen pluktuin aangelegd, met in het voorjaar tulpen en narcissen (vanaf maart -mei 2021).

Bessen

Bessen hebben vitamines en mineralen in overvloed. Ze bevatten een hoog percentage water en zijn daardoor calorie-arm. Ook valt hun reinigende karakter op. De geneeskrachtige werking blijft behouden in sappen en siropen, dus niet alleen als smaakmakers maar ook als gezondheidsbevorderaars zijn ze het hele jaar door toe te passen.

Zwarte bessen

Zwarte bessen bevatten meer dan drie keer zoveel vitamine C als citroenen. Ook bij verwerking blijft het gehalte goed constant en kan gemakkelijk worden opgenomen. Zwarte bessen ontgiften, reinigen en bevorderen de spijsvertering. Ze zijn belangrijk bij bloedarmoede, oververmoeidheid en ontstekingen.

Rode en witte bessen

Rode en witte bessen werken eetlustopwekkend en kunnen het best voor de maaltijd worden gebruikt. Ze werken verlichtend bij koorts.

Bramen

Bramen zijn bloedreinigend en helpen bij maagklachten en spanningen.

Frambozen

Frambozen vormen een uitstekende begeleiding bij kinderziekten. Ze zijn ideaal bij koorts en huidziekten, werken bloedreinigend en helpen tegen vermoeidheid.

Kruisbessen

Kruisbessen worden ingezet bij ontstekingen in het spijsverteringskanaal of urinewegen. Ze sterken de lever, helpen bij een teveel aan maagzuur en hebben een sterk reinigende werking bij vetzucht.